Workshop on the Relationship between Energy Efficiency and Underwater Radiated Noise from Ships

18 and 19 September 2023

| Time | Agenda | Speakers | | |
|--|---|---|--|--|
| DAY 1 September 18th | | | | |
| 98301 | Opening Address to the Workshop Participants (15 min) | IMO /Chairs | | |
| 9Н45 | Overview of the Format and Objectives (15 min) | Chairs | | |
| Theme 1 REDUCING GHG AND NOISE EMISSIONS: Setting the Stage | | | | |
| 10H | Introduction and Overview of IMO Energy Efficiency Work (15 min) | Sveinung Oftedal (Norway / Chair of ISWG-GHG) | | |
| 104151 | Introduction and overview of IMO URN (15 min) | Michelle Sanders, Alternate Permanent Representative of Canada to the IMO | | |
| 10H30 | Q/A Plenary (10 min) | Plenary | | |
| 10H40 Health break (20 min) | | | | |
| | Presentation on the findings and recommendations on the GHG-URN matrix. | Rienk Terweij, VARD Marine | | |
| 11H30 | Panel: perspectives on implementation | of GHG and noise reduction strategies (1hr) | | |
| | | Chris Waddington, International Chamber of Shipping | | |
| | | Madadh MacLaine, Zero Emissions Ship Technology Association (ZESTA) | | |
| | | Jim Covill, International Association of Classification Societies | | |
| | | Tom Smith, University College London | | |
| | | Kevin Reynolds, Glosten, naval architecture & marine engineering | | |
| | | John Maggs, Seas At Risk / Clean Shipping Coalition | | |
| Lunch break 12h30-2PM (1H30) | | | | |
| Theme 2 DESIGN AND TECHNOLOGY CHANGES AND IMPROVEMENTS TO REDUCE OVERALL EMISSIONS: What do we know about URN relationships? | | | | |
| 2PM | 15 min x up to 8 presenters (2H30) | Frans Hendrik Lafeber, MARIN | | |
| | | Lee B Kindberg, Maersk (TBC) | | |
| | | Yousef El Bagoury, CSL | | |
| | | Lars Eikeland, Oscar Propulsion | | |
| | | Mehmet Atlar, Gaters project | | |
| | | Arno Dubois, Silverstream Technologies | | |
| | | Tomaso Gaggero and Michele Viviani, Life PIAQUO project | | |
| | | Hongseok Jeong and Hanshin Seol, KRISO | | |
| 3H30 Health break (30 min) | | | | |
| 4H | Speakers contn. (30 min) | | | |

| 4h30PM | 1H panel | all speakers under Theme 2 | | |
|---|--|---|--|--|
| 5H30PM DAY 1 ENDING | | | | |
| Day 2 September 19th | | | | |
| 9Н30 | Welcomes and report back from Day one to plenary (15 min) | Chairs | | |
| 9H45 | Opening Address (15 min) Indigenous knowledge & impacts of GHG-URN on their livelihood | Lisa Koperqualuk, Inuit Circumpolar Council (ICC) | | |
| Theme 3 OPERATIONAL MEASURES TO REDUCE OVERALL EMISSIONS: What do we know about URN relationships? | | | | |
| 10H | 15 min x up to 6 presenters (1H30) | Chanwoo Bae, BC Ferry | | |
| | | Derek White, Port of Vancouver | | |
| | | Mo Algermozi, GRAPHITE | | |
| | | Gavin Allwright, International Windship Association | | |
| | | Kevin Bartoy, Washington States Ferry | | |
| | | CLIA (TBC) | | |
| 11H30 Health break (15 min) | | | | |
| 11H45 | 45 min panel | all speakers under Theme 3 | | |
| Lunch break 12h30-2PM (1H30) | | | | |
| Theme 4: BRIDGING THE GAPS AND GOING TO SCALE: Building better information for integrated GHG and noise reduction | | | | |
| 2PM | 15 min x up to 5 presenters (1H15) | Thomas Folegot, Quiet Oceans | | |
| | | Bruce Anderson, Starcrest | | |
| | | Charlotte Rose Findlay, SATURN | | |
| | | Rene Taudal Poulson, Copenhagen Business School | | |
| | | Steven Reyersen, IMO GloNoise | | |
| | 30 min panel | all speakers under Theme 4 | | |
| 3H45 Health break (30 min) | | | | |
| 4H15PM | Plenary (1H) | Plenary | | |
| 5H15 | Conclusion and Next Steps | Chairs | | |
| 5H30PM | 5H30PM DAY 2 ENDING/WORKSHOP CONCLUDE | | | |