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THE ASSEMBLY, 

NOTING Art-icle 16(i) of the IMCO Convention concerning 
the function 0£ the AssBmbly, 

NOTING ALSO Regulation 27 of the Inte~national Convention 
on Load Lines, 1966, concerning the subdivision ~nd damage 
stability of cargo ships,· 

DESIRING to ensure uniformity in the application and 
interpretation of that Regulation, 

HAVING CONSIDERED the Recommendation adopted by the 
Maritime Safety Committee at its eighteenth session, 

ADOPTS the Recommendation for Uniform Application and 
Interpretati0n of Regulation 27 of the International Convention 
on Load Lines, 1966, the text of which is set out in the Annex 
to this Resolution, 

INVITES all governments concerned to take steps to give 
effect to the Recommendation as soon as possible. 
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ANNEX 

RECOMMENDATION FOR UNIFOfil'I 1\TPLICATION AND 
INTERPRETATION O:H1 REGULATION 27 OF THE. 

INTERNATIONAL CONVENTION ON LOAD LINES, 1966 

In order to ensure uniform application and interpretation 

of Regulation 27 of the International Ccnverrti cn on Load Lines, 1966, 
Administrations should be guided by the following recommendations: 

' ' ' 

1. The ship in the Lnt.ac t co ndi t Lon is assumed to have 

no trim. 

2. In applying paragraphs (3), (7) and (9) of 

Regulation 27 when calculating subdi.v i s i.on , acc currt 
should be taken of the following assumptions: 

(a) The vertical extent of damage in all_ cases 

is assumed to be equal to the depth of the 

ship ~t th~ flooded compartment ~nder con­ 

sideration. The buoyancy of any supe r s t ruc t ur e 
.o~ deckhouse,dir~ctly above the flooded com~· 
partment is to be disregarded. : 

(b) The transverse ~xtent bf damage is equil to 

B/5 ~ measured inboard from the si de of the 

ship perpendicularly to the cen~re line at 

the level of the summer load wa ter1 ine. If 

damage of a lesser extent results in a mo~e 

severe condition such lesser extent should 

be assumed. 

(c) No main transverse bulkhead is assumed damaged 

except where in Regulation 27(9) the flooding 

of any two adjacent fore and aft compartments 
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is envisaged; in addition the damage may be located 

between two transverse bulkheads bounding side tanks. 

If in a transverse bulkhead there are steps or 

recesses of not more than 3.05 m. in length located 

within the extent of transverse penetration of damage 

as defined in paragraph 2(b) above, such transverse 

bulkheads may be considered intact and the adjacent 

compartments may be floodable singly. If, however, 

within the extent of penetration of damage there is 

a step or recess of more than 3.05 m. in length in 

a transverse bulkhead, the two compartments adjacent 

to this bulkhead should be considered as flooded. 

(d) If a double bottom or side tank is divided by a 

transverse bulkhead located more than 3.05 m. from 

a main transverse bulkhead, the adjacent double 

bottom or side tank should be considered as flooded. 

If this side tank has openings into the holds, such 

holds should also be considered as flooded. This 

provision is applicable even where such openings are 

fitted with closing appliances. 

3. In applying paragraph (9) of Regulation 27, the calculations 

for the flooded condition should be based on the assumptions 

specified in paragraph 2 above. To be considered effective 

main transverse watertight bulkheads should be spaced at 

least 3.05 m. + .031, or 10.65 m. whichever is the lesser. 

Where transverse bulkheads are spaced a lesser distance, 

one or more of these bulkheads should be assumed as non­ 

existent in order to achieve the minimum spacing between 

bulkheads. 
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4~ In applying paragraphs (3), (7) and (9) of Regulation 27, 

the specified conditions after flooding, as determined by 

paragraphs 2 and 3 above, should be defined as follows: 

(a) The final waterline after flooding taking into 

account sinkage, heel and trim is to be below 

the lower edge of any opening through which 

progressive flooding may take place. Such 

openings should include air pipes and those 

which are closed by means of weathertight doors 

(even if they comply with Regulation 12) or 

covers (even if they comply with Regulation 16 
or Regulation 19(4)), and may exclude those 

openings closed by means of manhole covers and 

flush scuttles (which comply with Regulation 18), 
cargo hatch covers of the type described in 

Regulation 27(2), watertight doors which are 

secured closed while at sea and so logged, 

remotely operated sliding watertight doors, and 

side scuttles of the non-opening type (which 

comply with Regulation 23). 

(b) If pipes, ducts or tunnels are,situated within 

the assumed extent of penetration of damage as 

defined in paragraph 2(b) above, arrangements 

should be made so that flooding cannot thereby 

extend beyond the limits assumed for the 

calculations of the d2.maged conditions. 

(c) In applying sub-paragraph (3)(b) of Regulation 27, 

the angle of heel due to unsymmetrical flooding 

should not exceed 15°. Since sub-p2ragraph (3)(b) 

states that the maximum angle of heel is to be of 

the order of 15°, if no part of the deck is immersed, 

an angle of heel of up to 17° may be accepted. 
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(d) When any part of the deck beyond the limits of 

flooding is immersed or in any case where the 

margin of stability in the fl6oded condition 

may be considered doubtful, the dynamic stability 

should be investigated. 

The dynamic stability may be regarded as sufficient 

if the righting lever curve has a minimum range of 

20° beyond the position of equilibrium in associ­ 

ation with a righting lever of at least 0.1 metre. 

(e) After flooding, the metacentric height as calculated 

by the constant displacement method should be at 

least 50 mm. in the upright condition. 

5. The height of the centre of gravity above base line is 

assessed allowing for homogeneous loading of all spaces 

designed to contain cargo and 50 per cent of the individual 

total capacity of all tanks and spaces fitted to contain 

consumable fluids and ship's stores. 

In calculating the height of the centre of gravity account 

should be taken of corrections for free surfaces of liquids. 

In calculLlting these corrections it should be assumed that, 

for each type of liquid, at least one transverse pair or a 

single centre line tank has a free surface and the tank or 

combination of tanks to be taken into account should be 

those where the effect of free surfaces is the greatest. 

The remaining tanks should be assumed either completely 

empty or completely filled, and the distribution of con­ 

sumable liquids between these tanks should be effected so 

as to obtain the greatest possible height above the keel 

for the centre of gravity. 
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The effect of free surface in compartments containing 

fliid cargoes which may exist in the normal full load 

condition should be taken into account. 

Weights should be calculated on the basis of the 

following values for specific weights: 

Salt water 1.025 metric ton per cu. m. 

Fresh water 1.000 " " " " " 
Oil fuel 0.950 " " " fl " 
Diesel oil 0.900 " " " " " 
Lubricating oil 0.900 " " II fl It 

6. With regard to tanks situated in the machinery compartments 
and designed to contain consumable liquids, such as fuel 
oil and diesel oil, lubricating oil and fresh water, unless 
the dynamic stability is required to be investigated in 
accordance with paragraph 4(d) above, or where the heeling 
moment due to unsymmetrical flooding of these tanks is 
appreciable, such tanks will be assumed not to be floodable. 
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